Ongeluk zit in een klein hoekje. Je denkt vaak dat jou niks zou overkomen, maar toch kan ook jij zomaar een ongeluk mee maken. Maakt niet uit waar je bent, wat je doet en met wie je bent. Je bent nooit helemaal veilig. Dit klinkt heel dramatisch en je hoeft nu niet je hele leven na te gaan denken over de gevaren die je op welk moment dan ook kan meemaken. Alleen wees je er wel van bewust dat het iedereen kan overkomen. Als er een gevaar speelt, dan is er een veiligheidsdeskundige
die gaat onderzoeken of de werkplek veilig is en geeft advies op de basis van onderzoeken.
Situatie veilig genoeg
Als er bijvoorbeeld een ongeluk is gebeurd op de snelweg en er is nog kans op ontploffingsgevaar, dan kan een veiligheidsdeskundige kijken of de situatie veilig genoeg is om bijvoorbeeld de plek van het ongeluk op te gaan ruimen. Stel dat je voertuigen wil weghalen, maar er is nog kans op ontploffing, dan is het gevaarlijk om een voertuig te bewegen. Daarvoor heb je dus een veiligheidsdeskundige die aangeeft of dit wel of niet kan. Maar denk bijvoorbeeld ook aan granaten. Zo af en toe wordt er nog een granaat gevonden in een open veld en een veiligheidsdeskundige kan dan zeggen of deze nog actief is of niet.
De Groot Brandwachten
Om veiligheidsdeskundige te worden, moet je een diploma op zak hebben genaamd rijksdiploma manschap A. https://www.degrootbrandwachten.nl/ biedt deze opleidingen aan en levert ook de experts uit aan verschillende opdrachten. Als je graag wil zorgen dat mensen in een veilige omgeving te werk kunnen dan is veiligheidsdeskundige misschien wel een beroep voor jou. Je kunt uiteindelijk met je diploma vele kanten op. Je zou bijvoorbeeld ook in het buitenland bij het leger kunnen werken, want daar hebben ze vaak ook te maken met vele onveilige situaties. Maar in Nederland blijven is ook zeker een optie, want ongelukken blijven altijd terugkomen.